maandag 6 december 2010

Spijs en Drank

Bij dit weer verkies ik toch zo min mogelijk buiten te komen. Gevolg: wat meer vrije tijd. En aangezien Russische opstellen schrijven en woordjes leren nu net niet zo boeiend is, nog maar een berichtje op mijn blog posten.

Laat ik het eens hebben over mijn Poolse eetgewoontes! (Brecht, misschien kunt gij dit bericht beter niet verder lezen, anders gaat ge u vermoedelijk weer zorgen maken over mijn dubbele kin…) Laat ik maar beginnen met een kleine opsomming en beschrijving van de meest typische Poolse gerechten:

• Barszcz: rode bietensoep
• Żurek: zure soep met roggemeel, gekookte eieren, champignons, aardappelen en worst
• Bigos: stoofpot van witte kool, zuurkool en vlees
• Pierogi: deeg met verschillende vullingen: vlees, kaas, fruit, champignons, kool…
• Kiełbasa: worst in verschillende maten en soorten
• Naleśniki: pannenkoeken, hier meestal met appelmoes of kaas
• Pączek: soort oliebol, gevuld met confituur, er zijn ook varianten met chocolade en kaas

Alle hierboven vermelde gerechten heb ik al uitgeprobeerd en niets is me tegengevallen, zeker de pączek is één van mijn favorieten. Helaas zijn al deze gerechten nogal vettig en ongezond, ze behoren dus niet tot mijn dagelijkse maaltijden (met uitzondering van de pączek). Meestal kook ik zelf op kot. Vaak doen we dat samen met enkele vriendinnen. Eén van hen is vegetarisch, dus veel vleesgerechten hebben we nog niet uitgeprobeerd samen. Aangezien het Poolse brood nogal tegenvalt en elke dag cornflakes dan weer niet zo gezond is, eet ik tegenwoordig elke morgen havermoutpap, kan het nog Poolser?

Soms gaan we ook eten in één van de vele studentenrestaurants. In de meeste van deze restaurants schep je naar believen eten op je bord, en aan de kassa betaal je voor het gewicht. Soms gaan we ook naar de Bar Mleczny (Melkbar). Dit soort 'restaurants' werden tijdens het communisme opgericht en gesponsord door de staat. Het is er héél goedkoop, maar je moet er wel Pools voor kennen en het is extra vettig… Ook gewone restaurants zijn hier door de band genomen niet duur. Voor tien euro heb je al goed gegeten in een restaurant op de Rynek, het centrum van de stad. Wat ik hier wel mis is een broodjesbar. Een smos kennen ze hier duidelijk niet. Voor wie een gat in de Poolse markt wilt vullen, met een broodjesbar in Wroclaw heb je zeker prijs. Een Belgische frituur hebben ze hier gelukkig wel in Polen, je moet er alleen maar drie uur voor op de trein zitten naar Poznan, maar dat zijn die bicky’s natuurlijk meer dan waard!

En als men het over drinken in Polen heeft, dan denkt men natuurlijk meteen aan wodka. Nog maar eens even een opsomming maken van de meest bekende wodkasoorten hier in Polen. (natuurlijk gewoon van horen zeggen hé mama!)

• Żubrówka: meest bekende Poolse wodka, wordt gemaakt van bizongras
• Żołądkowa gorzka: kruidenwodka en mijn persoonlijke favoriet
• Wiśniówka: wodka gemaakt op basis van kersen
• Wyborowa: betekent letterlijk ‘uitstekend’, dat zegt genoeg zeker
• Soplica: ik heb me laten vertellen dat dit de oudste Poolse wodka zou zijn

Maar ondanks al deze wodka’s is het bier hier toch de meest populaire drank. En het kan toch geen toeval zijn dat het beste Poolse bier, genaamd Żywiec, twee volksdansers als logo heeft?!

In deze koude dagen spreken we ook geregeld samen af om koffie, thee en koekjes te nuttigen. Dat blijkt hier in Olowek in ieder geval de ideale zondagnamiddag activiteit te zijn! Van tijd tot tijd gaan we ook thee drinken in het centrum. Ondertussen heb ik mijn favoriete theehuis, waar ook keuze is uit heel wat verse soorten gebak en tiramisu! Als je alleen maar naar erasmusfeestjes gaat, zijn de cafés en clubs vrij beperkt. Daarom had mijn tutor, Kamil, in het begin van het jaar voor ons een kroegentocht georganiseerd. Sindsdien ken ik dus heel wat gezellige studentencafeetjes in Wroclaw…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten